Sun room Extension Menlow
Menlow, Co. Galway Click Image to Open Gallery


The brief on this project was to enclose a balcony which had been poorly constructed and was leaking into the down stairs bedroom. Due to the exposed location and the fact that it was facing the prevailing winds it had rarely been used. Unobstructed glazing which would not interfere with the views of the River Corrib was also a critical part of the proposed design.

It was decided that a steel frame sitting on a reinforced concrete ring beam was the best option. Structural glazing normally used in commercial and industrial buildings was employed to provide the over-sized glazing units. This meant that the clear views could be achieved while also been able to withstand the high winds. The existing slate roof was extended over the structure to give the impression that the alteration was part of the original design.